Învață din tot

Tot ceea ce se află în jurul nostru poate fi o lecție de viață. Asta pentru că nimic nu este întâmplător, ci totul are un scop anume. Fiecare om pe care îl întâlnim, fiecare gest pe care îl facem, fiecare pas ne schimbă viața într-un fel sau altul. Aș lega asta de așa-numitul „efect fluture”; acel principiu conform căruia lucruri insignifiante la prima vedere, precum bătaia aripilor unui fluture, pot produce schimbări enorme în lume, precum schimbări ale atmosferei și tornade. Dar nu despre asta vreau să vorbesc în articol. Poate altă dată.

Un om inteligent nu este cel care învață doar din ceea ce aude de la alții, ci este cel care caută să se învețe singur. E bine să fii atent la tot ceea ce se petrece în jurul tău și, de aici, să scoți învățături. Ascultă fiecare sfat pe care îl primești, chiar dacă inițial ți se pare stupid sau poate chiar jignitor. Nu spun să îl urmezi, ci doar să îl asculți, să-l ții minte; poate cândva ți-l vei aminti și vei constata câtă dreptatea avea persoana care ți l-a dat… Și atunci vei realiza cine ține la tine cu adevărat.

Învață de la prietenii tăi: până la urmă, o prietenie adevărată nu se referă la cât de mult timp petrecem împreună cu cineva, ci la cât de multe ajungem să cunoaștem despre noi datorită persoanei cu care suntem prieteni. Și nu numai despre noi, ci și despre cum să fim mai toleranți, mai buni, mai plăcuți. Așa că prețuiește-ti prietenii, pentru că ei sunt cei care îți vor vrea mereu binele.

Învață de la cei ce greșesc față de tine: ia aminte la fiecare gest ce te deranjează și fă tot posibilul să nu faci și tu același lucru cuiva. Învață să prețuiești mai mult ceea ce ai în prezent, pentru că ai fi putut să nu ai nimic. Învață din fiecare despărțire pentru că, la o adică, întreaga viață se reduce la un act de despărțire.

Și, poate cel mai important, învață de la tine însuți. Nu repeta greșelile pe care le-ai făcut o dată. Caută să devii un model pentru cei din jurul tău, nu să adopți un model deja existent, greșit.

Anunțuri

4 gânduri despre &8222;Învață din tot&8221;

  1. Întrezăresc resemnare și dorință de a merge mai departe în rândurile tale, asta mă bucură. Susțin cu tărie autoflagerea fiecărui gând și prin excelență filtrarea fiecărui ,,lucru” care trece pe lângă noi sau de ce nu, prin noi. Suntem ceea ce suntem datorită lucrurilor pe care le agățăm și oamenii pe lângă care trecem pot fi potire ce să ne păstreze într-o formă sau alta. Așa despărțirea aceea ultimă de care vorbești(frumos spus) e încununată cu împăcare!

    • Pe lângă „lucrurile” care vin către noi mai trebuie să filtrăm, din când în când, și lucrurile care pleacă de la noi, ca să zic așa. Nu că asta ar schimba ceva în comportamentul celor din jur (chiar nu cred în treaba cu „primești ceea ce oferi”), dar e bine pentru noi; acceptăm mai ușor lucrurile și ne „agățăm” de ele, cum spuneai tu, cu mai multă atenție. Încercăm și noi să ne protejăm.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s