Când dispare dragostea?

Zilele trecute discutam cu un prieten care tocmai se despărțise de prietena lui. Cred că a pus de mai bine de cinci ori aceeași întrebare: ”De ce? Cum e posibil să iubești pe cineva, ca mai apoi totul să se dărâme? Cum se poate ca dragostea să dispară?”. Și trebuie să recunosc că e o întrebare bună. Din ce cauze dispare dragostea?

Cred că treaba asta cu dragostea care dispare nu e nimic altceva decât rezultatul obținerii unei cunoașteri mai bune a persoanei de lângă noi. De cele mai multe ori, după ce ajungem să petrecem mai mult timp cu cineva, începem să constatăm anumite diferențe între impresia noastră inițială despre persoana respectivă și impresia actuală, proaspăt formată, rezultatul interacțiunii cu persoana. Neplăcut e că, în majoritatea cazurilor, impresia aceasta actuală este mai proastă decât cea pe care ne-am făcut-o la început; ne dorim să fi putut rămâne la vechea părere. Apar dezamăgiri, regrete și începem să ne distanțăm de persoana pe care până atunci o iubeam. Pentru că o iubeam pentru cine era ATUNCI, fără ca măcar să luăm în calcul o posibilă schimbare a percepției noastre asupra ei; suntem convinși că știm totul despre ea și că propria noastră caracterizare asupra ei este cea reală și că nu poate suferi nicio modificare. Suntem orbiți; vedem atât calități, cât și defecte, dar luăm în seamă numai ce e bun. Însă atunci când dragostea capătă acel aspect difuz înainte de a dispărea complet ne aducem aminte și de defectele remarcate de-a lungul timpului, iar asta ne împinge să fim și mai înverșunați să spunem „Nu te mai plac. Nu te mai iubesc”. Iar odată ce am spus asta, nu mai este cale de întoarcere.

Citeam zilele trecute pe internet ceva legat de chestia asta. Era un articol care afirma ceva de genul „Dacă simți că dragostea a dispărut, atunci ea nu a existat niciodată”. De ce nu? Se poate să fii îndrăgostit de cineva atât de tare încât să simți că nu mai poți trăi fără ea, că este – spunem noi – „jumătatea” noastră, ca mai apoi să ajungi să te rogi să „scapi” de ea. Și iarăși ne vin în minte toate acele minusuri pe care le-am remarcat, și ne întrebăm ce am avut în cap când ne-am îndrăgostit.

Cred că tot despre asta este vorba și în cazul persoanei de care aminteam la începutul articolului. El o întâlnise pe respectiva într-o librărie aglomerată din centrul orașului. Văzând că majoritatea scaunelor din sala de lectură erau ocupate, s-a așezat în primul loc pe care l-a văzut liber, lângă ea. Amândoi au observat că aveau aleseseră aceeași carte, au intrat în vorbă și, peste vreo două zile, erau împreună. Cred că totul a fost prea rapid pentru ei. Și prea rapid au apărut și dezamăgirile, și prea rapid s-a dus totul. Dar nimeni nu poate spune că nu a fost iubire. La început era iubire.

Dar să nu uităm că sunt și cazuri fericite; atunci când ajungi să cunoști defectele persoanei de lângă tine, să îți dai seama că ea nu este cum ți-ai imaginat-o tu la început și totuși nimic să nu se schimbe. Cred că, la o adică, asta este dragostea adevarată, cea pe care o visăm cu toții de când ne știm: să ajungi să cunoști toate defectele cuiva și încă să îți dorești să îi fii alături.

Anunțuri

8 gânduri despre &8222;Când dispare dragostea?&8221;

 1. Am trecut prin prima etapă și chiar dacă vedeam acele lucruri îmi doream să fiu acolo, căci ,,ochii” sufletului meu le transformau în lucruri frumose, dar îndrăznesc să spun că dragostea nu se termină și în speță Iubirea. Iubirea e în noi, e aluatul ființei noastre, poate doar o aruncăm pe trupuri pe care le îmbrăcăm cu noi până când ceea ce suntem devine o ,,haină” potrivită și pentru frigul Suferinței, deznădejdii, greului și pentru căldura Binelui, frumosului, atât de potrivită încât niciun fir nu trebuie scos sau pus, atât de potrivită încât când ne lipim de ea ne simțim sufletul preț de câteva clipe și știm că e în siguranță!

 2. Dragostea! Eternul subiect nedefinit, al cărei mister nu a fost și nu va fi elucidat niciodată. Fiecare dintre noi o vede altfel, o simte diferit și o trăiește într-un mod aparte. Așa că putem să vorbim despre ea doar la modul subiectiv, fără să emitem concluzii valabile și pentru alții. Eu aș zice că obișnuința e un lucru firesc și binevenit, fiindcă e mai sigură decât iubirea. Dacă te-ai obișnuit cu o persoană, cu un stil de viață, nu mai vrei să te desparți de ele, vei statornic și credincios.

 3. Nu cred ca poti spui ca iubesti pe cineva iar apoi sa te desparti de acea persoana . Daca se intampla asa ceva inseamna ca nu a fost dragoste ci doar obisnuinta . Acele persoane doar au convietuit impreuna , posibil din obisnuinta . O relatie care dureaza ani de zile si se termina brusc.. acest lucru inseamna ca nu ai iubit sau ai iubit intr-un mod diferit . Ai tinut la acea persoana , atata tot 🙂 .
  Oamenii nu inteleg ce înseamna sa iubesti pe cineva. Dragostea nu este ceva in care poti sa fi egoist si sa pui mereu intrebarea „de ce”.Daruiesti si primesti, Nu iubesti o persoana doar pentru simplul fapt ca adorati aceleasi lucru sau pentru ca „da bine”langa tine . Jumatatea te defineste pana la urma .
  Din punctul meu de vedere nu exista iubiri pierdute sau despartiri fara motiv. Oricat de bine crezi ca ajungi sa cunosti o persoana, tot exista acolo , undeva , putin mister sau ceva ascuns bine ce poate sa nu iti surada si sa renunti la o relatie doar pentru a incerca altceva. Cand ai descoperit toate calitatile si defectele persoanei de langa tine intervine dorinta de nou , nu?
  Pana la urma dragostea nu dispare. Cand doua persoane se potrivesc , fac tot ce le sta in putinta ca sa tina aprinsa atractia dintre ei si sa se surprinda pe zi ce trece.
  Aceasta este parerea mea . Cu siguranta cei mai experimentati or sa spuna altceva .

  • Poate că ai dreptate. Doar oare atunci, pe moment, chiar la început, nu este dragostea cea pe care o simțim? Să fie doar o iluzie? Cred că totul este mult mai complex și decât ceea ce am spus eu, și decât ceea ce ai spus tu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s